Fra ledende ingeniør ved et kjernekraftverk i Ukraina – til bøylerobot-operatør i Trondheim

Da armeringsavdelingen til Smith Stål i Trondheim søkte etter sommervikarer, ramlet det inn en uventet og imponerende søknad fra Yevhen Prybula.

Han er en 47 år gammel ingeniør fra byen Enerhodar i Ukraina. Gjennom hele sin yrkeskarriere har han jobbet ved Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja.

På flukt fra krigen

I september 2022 flyttet Yevhens kone og to barn til Norge, i håp om tryggere omgivelser for barna etter krigens utbrudd i Ukraina. Yevhen selv kom til Trondheim i mars 2023, begynte på norskkurs august samme år, og ble ansatt hos oss nå i mai.

Med en CV som viste 24 års arbeidserfaring fra Zaporizjzja, en bachelor i energetikk, en spesialist-utdanning innen drift og reparasjon, samt en mastergrad i ledelse og administrasjon, skilte Yevhen seg tydelig ut blant søkerne.

Til tross for sin omfattende erfaring og kompetanse, opplever Yevhen at det er vanskelig å komme seg inn på det norske arbeidsmarkedet, spesielt med tanke på de høye kravene til språk og utdanning.

Ny start i Norge

Smith Stål ble Yevhens første møte med norsk arbeidsliv. Det å betjene vår Schnell 3D robot i produksjonshallen krever en viss kompetanse, men bøyleroboten og dens betjeningsmeny fikk han kontroll på rimelig kjapt.

Selv om jobben er annerledes enn de analytiske kontoroppgavene han er vant til, synes han det er godt å være i arbeid igjen, og ser på dette som en lovende start på sin videre karriereutvikling i Norge.

Hans kolleger ved armeringsavdelingen skryter av hans arbeidsmoral, og beskriver Yevhen som en meget sympatisk og hyggelig kar.

1 av 5 ukrainere i arbeid

Yevhens Prybulas erfaringer beskriver både utfordringer og muligheter for ukrainske flyktninger i det norske arbeidsmarkedet.

Ifølge en rapport av SMB Norge, publisert i mars 2024, er bare 1 av 5 ukrainere i jobb i Norge. 70 000 ukrainere har kommet til landet etter den russiske invasjonen, og tall fra SSB viser at 59 % av flyktningene har høyere utdanning, 70 % var i arbeid eller drev egen bedrift før de kom til Norge, og kun 21 % ønsker å returnere til Ukraina hvis de har jobb.

Opprettet
07.06.2024
Oppdatert
28.06.2024