Dette særegne bygget vant fortjent Betongtavlen 2020. Foto: Doka Norge

- En høyst fortjent pris

Deichman Bjørvika vant Betongtavlen 2020. Et prosjekt som Smith Stål leverte 30 000 unike armeringsjern til.

Oslos hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, ble nylig tildelt Betongtavlen 2020, som er en utmerkelse til bygg der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Juryen mente prosjektet sjekket av suverent på alle punkt.

- Et fantastisk bygg

Skanska har vært entreprenør på prosjektet, og valgte Smith Stål som leverandør av armering. Over 30 000 unike armeringsjern på til sammen 2 000 tonn har blitt levert til prosjektet midt i Oslo sentrum.

- Vi gratulerer Skanska og Deichmanske med en høyst fortjent pris. Det har blitt et fantastisk bygg. Vi er stolte av å ha fått lov til å levere armeringen til dette flotte bygget. Vi takker for samarbeidet og ikke minst løsningsfokus i byggeperioden. Så er det gøy å jobbe hel-elektronisk med Skanska nå, rart hvordan dette allerede føles som «i gamledager», sier direktør Carl Petter Simonsen, ved Smith Stål, avd. øst.

Komplisert leveranse

Produksjonsleder i Skanska, Nils Skinnarland, forteller at dette var en av de mest kompliserte leveransene av armering han har vært med på, med tanke på alle de forskjellige variantene av armeringsjern bygget krevde.  

- Armering kan være komplisert, spesielt når man har vanvittig mengder med jern å plassere. Her var det over 30 000 posisjoner, og voldsomt mange forskjellige varianter å holde styr på. Vi hadde en person gående på heltid for å håndtere armeringsleveransene. Han måtte passe på at armeringen havnet på riktig sted og ikke oppå hverandre. Men vi fikk det til, og samarbeidet med Smith Stål var godt hele veien, sier Skinnarland.

Pyramideformet tak

Biblioteket er på seks etasjer, med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder for store og små. Bygget har en særegen geometri, som kommer spesielt godt frem i foldetaket, som blir mer og mer synlig når man beveger seg oppover i etasjene. Det tok fire måneder å støpe det 2 600 kvadratmeter pyramideformede taket.

Ifølge bygg.no ble det i tillegg til armeringsjern brukt cirka 500 spesialbygde geometriske forskallingsformer. «Alt er støpt uten over-forskaling. Utkragingen har fire store betongdragere i overkant med etterspent armering. Betongen er synlig for alle besøkende, fra foldetaket, til de markerte brystningene inn mot atriene og ned til gulvet. Det er i hovedsak brukt miljøvennlig lavkarbon-betong, som gir en reduksjon av CO2-utslippet på over 40 prosent».

Betongtavlen ble delt ut under Norsk Betongdag 2020, i regi av Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Fabeko.

Prosjektinformasjon:

  • Arkitekter: Lund Hagem arkitekter / Atelier Oslo
  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Entreprenør: Skanska
  • Byggteknisk rådgiver: Multiconsult med Bollinger Grohman
  • Betongleverandør: Unicon